October , 2017
Chili på Bali
Detta inlägg publicerades första gången på Facebook år 2017.
Ön Bali är en provins i Indonesien med en befolkning på drygt 4.2 miljoner.
Chili används flitigt i balinesisk matlagning och man odlar och använder av tradition huvudsakligen 3 chilisorter med olika grad av hetta.
TABIA KRINYI är den minsta och starkaste chilin av birdpeppertyp som liknar annan birdpepper i Thailand, Laos, Burma, Afrika m.m.
Tabia Krinyi är svår att hitta på marknader men de flesta familjer har ett par plantor för husbehov.
TABIA BALI är den vanligaste chilin när man vill ha kryddstark mat på Bali
Chilin har en fin arom som mogen med en hög och behaglig hetta.
TABIA LOMBOK är en stor och kraftig chili med god smak och låg hetta.
Akabare Khursani - Nepal
Detta inlägg publicerades första gången på Facebook år 2017.
En av höjdpunkterna med att resa är att besöka lokala marknader och uppleva vad som erbjuds i chili och matväg.
En chili som fick följa med hem från Nepal i form av fröer är den Nepalesiska chilin "Akabare Khursani " vars namn betyder "Kungen av chili".
Av någon anledning verkar denna heta lilla chili vara relativt okänd i västvärlden.