BETELNÖT - Maldiverna
Betelpeppar (Piper betle) är en klängväxt av pepparsläktet som kan klättra upp mot 10 meter i höjden.
De färska bladen har en kryddig smak och odlas för att tuggas ihop med Arekanöten (betelnöten) i Afrika, Indien, Bangladesh, Ostasien, Sydamerika och Micronesien.
Betelpepparblad används även som krydda vid matlagning.
Betelnöten (Arekanöten) är egentligen en frukt som växer på Arekapalmen (Areca catechu).
Fruktens kärna blir hård och seg när den torkats vilket gör att den kallas nöt.
Arekapalmen/Betelpalmen går att ha som krukväxt och brukar kunna hittas ute i den svenska växthandeln.
Betelnöten innehåller Arecoline som är en alkaloid som kemiskt påminner om nikotin.
På Maldiverna säljer alla butiker torkad betelnöt och de övriga ingredienserna som behövs för att tugga nöten.
Till vänster: ett färskt blad från klängväxten Betelpeppar (Piper betle).
Överst i mitten: torkad och skivad Arekanöt (betelnöt).
Till höger: en hakkorsprydd burk med släckt kalk. (Hakkorset är i många delar av världen en lyckobringande solsymbol och inget som förknippas med nazism.) Kalken frigör ämnet Arecoline i nöten samt den starkt röda färg som missfärgar tänder och saliv.
Betelblad mortlas ihop med släckt kalk, tobak, socker och diverse kryddor som sedan rullas in i ett blad ihop med skivad arekanöt.
Den late beteltuggaren kan i butiken köpa en färdigmortlad kryddblandning i små plastpåsar.
(Mitten av bilden, längst ner).
Man har mer och mer uppmärksammat de negativa konsekvenser som tuggandet av betelnöten medför.
Förutom en stimulerad salivavsöndring med behov av att oavbrutet spotta förstörs och missfärgas både tänder och tandkött.
Tuggandet kan även leda till muncancer och allvarliga hjärtproblem.
I många länder undviker därför yngre generationer denna skadliga ovana.
Kommentarer