Med detta enkla basrecept får man en delikat och enkel Som Tam där man sedan själv kan experimentera med ytterligare ingredienser.

" />
STÄNGT FÖR SOMMAREN!
VI ÖPPNAR IGEN FRAMÅT HÖSTEN

Som Tam - Het Papayasallad

Basingredienser:
Fisksås (kan ersättas med Soya om man ogillar fisksmaken)
Palmsocker
Långbönor/Sparrisbönor
Körsbärstomater
Grön omogen papaya (brukar finnas i de större matbutikernas frukt/grönsaksdiskar)
Lime
Vitlök
Thaichili (kan köpas billigt i asiatiska matbutiker men det går säkert bra även med andra chilisorter)
Rostade osaltade jordnötter

Andra lämpliga ingredienser kan vara:
Räkor
Äggplanta
Riven morot
Tamarindsås
Krabbkött och mycket annat där bara fantasin sätter gränser.
Omogen papaya kan ibland ha ett mycket högt pris eller vara svår att hitta i svenska butiker, men några försök att byta ut papayan mot strimlad vitkål, kålrot och liknande har varit lyckade smakmässigt.

 


En sån här hög mortel med trästöt kan hittas i asiatiska matbutiker hemma i Sverige.
Kostar någon dryg hundralapp och uppåt beroende på storlek och utförande.
I Thailand används en sån här mortel dagligen och när man själv provat på den blir det svårt att förstå hur man klarade sig utan.
Förutom att tjänstgöra som mortel och en mycket effektiv "sladdlös" matberedare kan man även slipa knivar på den skrovliga utsidan.


Skär bort skalet på en grön omogen papaya och hacka sedan tunna strimlor med en kraftig kniv i längsgående riktning.


Lägg ner 1-2 skalade vitlöksklyftor i morteln tillsammans med 1-6 thaichilis beroende på hur het man vill ha sin Som Tam.
Tillsätt 2-5 körsbärstomater som skurits i klyftor och en rejäl långböna/sparrisböna som skurits i 1-3 cm långa bitar.


Häll i en rejäl dos fisksås.
Om man ogillar fisksås kan prova egna varianter och använda soya, ostronsås eller kanske vinäger.


Pressa färsk lime i morteln.
Här kan man själv variera mängden pressad lime efter hur syrlig man vill ha salladen.


Tillsätt en ca en tesked/matsked palmsocker (bör gå bra att ersätta med något annat i sockerväg)


Lägg i den strimlade omogna papayan och blanda sedan runt med en sked under försiktigt mortlande utan att krossa ingredienerna.
Många anser att Som Tam blir extra god om salladen får stå någon timme och gona ihop smakerna innan servering.


Lägg upp papayasalladen på en tallrik och häll lite osaltade rostade jordnötter över.Lägg upp papayasalladen på en tallrik och häll lite osaltade rostade jordnötter över.


En portion hemmalagad het papayasallad är nu klar att avnjutas.
"Som Tam Thai" hamnade på 46:e plats när CNN Travel sammanställde en lista över världens 50 godaste maträtter.
Med detta enkla basrecept får man en delikat och enkel Som Tam där man sedan själv kan experimentera med ytterligare ingredienser.



To Top