Akabare Khursani - Nepal


Kalamati Fruits & Vegetable Market ligger en rejäl promenad iväg från turistkvarteren i Katmandu.
Utan Google Maps hade man snabbt gått vilse på de smala slingrande gatorna.
Överallt längs vägen ligger små hinduistska och buddhistiska helgedomar.


Akabare Khursani är en liten het Nepalesisk chili med en rund/oval form och med relativt kraftiga och saftiga fruktväggar.
Frukterna blir 15-25 mm långa och växer i stora mängder på de knappt meterhöga plantorna.
Akabare Khursani säljs överallt på de trånga gatorna, i Nepals huvudstad Katmandu, när odlingssäsongen går mot sitt slut.
En med råge fylld plåtburk som på bilden kostar runt 8 svenska kronor.


Så fort det finns tillräckligt med plats att sätta upp ett parasoll och visa upp sina varor bildas små marknadsplatser i Nepals huvudstad Katmandu.
Chilin Akabare Khursani säljs mest sorterad som grön eller röd men som syns på bilden även en med en blandning av bägge färgerna.
Mannens huvudbonad är en traditionell Nepalesisk mössa vars utseende påminner lite om de Te-huvor och äggvärmare vi använder hemma i Sverige.


Kalamati Fruits & Vegetable Market är egentligen en grossistmarknad där affärer och restauranger köper in sina dagliga behov av färska grönsaker.
Att handla till mindre hushåll är dock inget problem och de som bor i närheten kan handla till bra priser.


Akabare Khursani अकबरे खुर्सानी är en rejält het liten chili från Nepal.
Namnet betyder ungefär "Kungen av chilis" och ett annat använt namn är Dalle Khursani दल्ले खुर्सानी med betydelsen "rund chili"
I de små burkarna med guka lock finns chili som lagts in i saltlag.
Man äter dessa inlagda chilis vintertid, ungefär som oliver, för att hålla värmen.


Dalle Khursani i form av chilipasta.


Den här chilin fanns bara hos en handlare på Kalamati grönsaksmarknad.
Chilin såg ut som minijalapenos vilket naturligtvis verkade intressant.
Ett kilo köptes in för ca 12 kronor men det visade sig att smaken var helt ointressant.
Frukterna var medelheta men beska och proppfylda med fröer så inköpet hamnade ganska omgående i soptunnan.


Den här lille nepalesiske killen tyckte att det var hans fina citron som skulle fotograferas och inte den färgglada säcken med chilin Dalle Khursani bakom citronen.


För marknadssäljare av chili i varma länder går en stor del av dagen åt till att sortera bort dålig frukt.
Det är en av anledningarna att man helst plockar grön chili i varmare klimat.


En lokal cayenneliknande nepalesisk chili


En mildare chilivariant


Torkad chili känns inte så intressant när det finns färsk chili att köpa.


De här pumporna ser ut att ha blivit rullade i mjöl.


Långbönor (foot long beans)



Granatäpplen


I anslutning till grönsaksförsäljningen fanns även streetfood och diverse förfriskningar.
Här säljer man isglassar med namnet "Punjabi Ice Gola"


Denna ko äter övermogna tomater med god aptit.
Det är enorma mängder frukt och grönsaker som slängs varje dag när marknaden stänger vid lunchtid.
Detta utnyttjas av både djur och fattiga som kan bli mätta av övermogna och klämda gratisgrönsaker.


Det som blivit över och är osäljbart efter marknadens slut slängs helt enkelt ut i gränden bakom marknadsplatsen.


Färska jordnötter ligger på tork i solen.


En del kunder är kinkiga och ska välja sina chilis en och en.
Påsen i försäljerskans hand innehåller ca 25 chilifrukter och kostar runt 8 kronor.


Akabare Khursani till salu på trottoaren.
Överallt där det rör sig mycket människor skapas marknadsplatser.


Torkad och mald chili på trottoarmarknaden.


Dags för en sista öl innan resväskan packas inför den långa resan hem till Sverige.


Den miljömedvetne resenären kan ta en klimatsmart taxi till flygplatsen.