Chili på Bali
TABIA BALI (Capsicum frutescens) är den vanligaste chilisorten på Bali och namnet betyder "Bali Chili".
Även om balineser hävdar att detta är en unik chilisort från Bali så är den mycket lik om inte identisk med t.ex. "Karen Chili" från Burma, Laos och Thailand eller den thailändska "Prik Kee Noo Kaow".
Chilitypen finns troligen i hela sydostasien med helt olika namn.
Plantorna blir runt 100-150 cm höga och ger mycket stora skördar av knubbiga 3-5 cm långa frukter.
Färgen går från vit/ljusgrön till orange och avslutas som djupröd vid full mognad.
Chilin har en god och aromatisk smak med en relativt hög men behaglig hetta.
Innan full mognad kan chilin vara något besk men beskheten försvinner i regel vid tillagning och värme.
Den här chilisorten går utmärkt att torka eller frysa in hel.
TABIA LOMBOK (Capsicum annum) är en stor mild till medelhet chili som passar bra när man vill ha chilismak utan någon högre hetta.
Namnet härstammar troligen från den indonesiska ön Lombok som ligger strax öster om Bali.
Plantorna blir meterhöga och ger stora skördar av kraftiga 10-13 cm långa frukter.
Färgen går från grön till röd vid mognad och bägge färger går bra att använda vid matlagning.
Som mogen har chilin en söt och fruktig smak med en relativt låg hetta.
Balis klimat är med temperaturer runt 25-32 grader väl lämpat för jordbruk året runt.
Öns 4 sjöar uppe i bergen används för att bevattna slättlandet nedanför under torrperioden, maj till september.
På bilden syns ett hinduistiskt tempel vid sjön
Danau Beratan som ligger 1230 meter över havet.
Uppe i bergen måste man förlita sig på regn istället för konstbevattning och av tradition odlar man ris i terassodlingar under regnperioden oktober-april.
Annars är det mest grönsaker som odlas i bergen medan slättlandskapet används till risodling.
Några balinesika bönder tar en kort paus i arbetet med sina odlingar.
Lägg märke till det enkla men funktionella växthuset/plantskolan av bambu som syns bakom mannen i mitten av bilden.
Taket av plast skyddar de späda plantorna mot slagregn och sol.
Chili och tomatplantor växer till sig i det primitiva växthuset i väntan på utplantering på friland.
I stället för krukor använder man här kluven jättebambu.
Här har man planterat frö till tomat och chili i torvbriketter som sedan ställts i de långa rännorna av kluven jättebambu.
Ett chilifält med Balis nationalchili "Tabia Bali".
Plantorna i odlingen är runt 150 cm höga och bär enoma mängder av 3-5 cm långa frukter som för tillfället till största delen är omogna.
Tabai Bali på väg mot mognad.
Chilin används ofta i matagning redan innan den är helt mogen och värmen vid tillagningen gör att eventuell beskhet försvinner.
Några olika stadier av mognad på en planta med chilin Tabia Bali.
Som omogen har chilin en mycket ljusgrön nästan vit färg som sedan övergår till ett par olika nyanser av orange innan den blir helt röd som fullmogen.
En handfull mogen Tabai Bali.
Chilisorten är relativt kryddstark och hettan i olika maträtter anpassas med lämplig mängd finhackad chili.
Religionen på Bali är i huvudsak hinduistisk så man äter inte kokött.
Fisk, skaldjur, kyckling, anka och gris är däremot ok och tillagas till traditionella mycket välsmakande rätter.
En vanlig balinesisk delikatess är grillspett (saté) som ofta äts med jordnötssås men det serveras i regel mängder med olika såser att välja på helt efter egen smak.
Kryddstarka såser kan t.ex bestå av curry eller hackad chili och lök.
TABAI LOMBOK är en kraftig chili med tjocka saftiga fruktväggar, söt fruktig smak och relativt låg hetta.
Chilin innehåller stora mängder frö som lämpligen rensas ur innan servering, rå eller tillagad.
Den här bonden garderar sig genom att odla många olika grödor på relativt små fält.
I förgrunden ett fält med chilin Tabiak Lombok, till höger lök och i bagrunden sötpotatis.
På andra sidan vägen odlar man även kål, sallad, tomat, klementiner och en hel del annat.
Chili och tomatplantor tål inte de kraftiga slagregnen under regnperioden utan odlas enbart på friland under torrperioden i maj till sepember.
Den stora mängden av långa och tunga frukter gör att man lämpligen stöttar upp de meterhöga plantorna av chilisorten Tabiak Lombok.
Tabia Lombok går även utmärkt att äta grön om man vill ha chilismak utan någon högre hetta.
Övervintrade plantor är väl helt fel uttryck i tropiskt klimat men de här plantorna ser ut att vara nedklippta och är troligen sparade från föregående säsong.
Chilin Tabai Lombok är stor och tung och plantorna behöver stöttning för att orka med de stora skördarna.
Elefantguden "Ganesha" återfinns tillsammans med många andra hinduistiska gudar överallt på Bali.
I stort sett varje hushåll har ett eget litet tempel i anslutning till bostaden och man offrar blommor och mat på små fat flera gånger per dag.
Ännu en varelse/gud ur den hindustiska mytologin.
Vid stayns fötter lägger man flera gånger dagligen offergåvor i form av mat och blommor.
Blommorna till dessa religösa offergåvor är en viktig gröda och en säker sidoinkomst för många bönder.
Bakom stayn syns ett hinduistiskt altare som finns i anslutning till i stort sett varje bostad på Bali.
Kommentarer