Takodling i New York


Flaggan vajar i vinden på taket av den 6 våningar höga byggnaden i stadsdelen Queens, New York.
Hela det 4.000 kvadratmeter stora taket utnyttjas till effektiv odling på Long Island City Rooftop Farm.
I stadsdelen Brooklyn driver man ytterligare en takfarm, Brooklyn Navy Yard Farm, med en odlingsyta på hela 6.000 kvadratmeter.


Utsikten över New Yorks skyline är fantastisk uppe på Long Island City Rooftop Farm.
Jorden på taket har ett djup på runt 25 cm och de upphöjda bäddarna 40-50 cm.
Byggnaden från 1919 är byggd av massiv betong och taket är beräknat att klara en 3 gånger så stor tyngd som odlingen utgör.


Chili är en framgångsrik gröda i verksamheten.
Några superheta chilis syntes inte till utan det är mer rubusta chilisorter för daglig matlagning man satsat på.
Man producerar även en egen chilisås som distibueras och säljs i närområdet.
Chilifrukterna på bilden ser ut att kunna vara Trinidad Pimento som har en svag hetta men en rik smak och arom.


Som sanna entrepenörer utvecklar man hela tiden verksamheten och i hörnen av takfarmen finns nu färglada bikupor utplacerade.
"Brooklyn Grange Bees" är ett lyckat "biprojekt" som nu har över 40 bikupor utplacerade på hustak i New York.
Man producerar hundratals kilo honung per år och även pollen,bivax och andra produkter.


Nere på gatunivå är det nog få som anar att det ligger en 4.000 kvadratmeter stor grönsaksodling på denna gamla 6-våningsbyggnads tak.
Kafeét COFFEED i bottenvåningen är ännu en verksamhet med anknytning till Brooklyn Grange.


Kafeét COFFEED är trivsamt möblerat och man får känslan av att sitta i någons vardagsrum när man njuter av det goda kaffet och bakverken.
Längst ner i lokalen maler man sitt eget kaffe av utvalda kaffebönor och här kan man även handla en påse nymalet kaffe.


Kafeét COFFEED är liksom takfarmerna engagerade i det ideella projektet CITY GROWERS.
Skolklasser och stadsungdomar får här en möjlighet att lära sig mer om odling och var maten kommer ifrån.
Bara på de två takfarmerna som Brooklyn Grange driver engagerar runt 17.000 barn och ungdomar per odlingssäsong.


Den stora vattentanken uppe på takodlingen används inte för bevattning utan är ett extra skydd i händelse av brand.


De höga plantorna med gula blommor är jordärtskockor.
När jordärtskockorna ska skördas drar man helt enkelt upp hela plantan och får då upp de goda knölarna som växer under jorden.
Längst ner kan man skymta en skolklass som besöker odlingen.


Texten på skylten är talande för den stress och det höga tempo som finns i en storstad som New York.
Här uppe på Long Island City Rooftop Farm är det dock lugnt och rogivande.
Även om det är ett myller av bilar och människor på gatan är det inget man märker i grönskan här uppe.


Det börjar bli höst och mängder av chili mognar inför slutskörden.
Chilin säljs färsk och används även i egenproducerad chilisås.


Det blir stora chiliskördar när man odlar i denna omfattning.
En detalj man lade märke till var att även om plantorna bar mängder med frukt så var de relativt små och kompakta.
En orsak kan vara att det blåser ordentligt här uppe på taket och att man valt grödor som är låga och tål vind bättre.

Innan man spred ut jord på taket lade man ut fibermattor som skyddar byggnaden mot fukt och rötter.
På Long Island City Rooftop Farm väger all jord omkring 550 ton men byggnadens tak är byggt för att tåla tre gånger så mycket.
Jordblandningen är speciellt framtagen för takodling och heter "rooflite intensive".
Jorden består av svampkompost och småsten som hjälper till med dränering och tillförsel av viktiga mineraler.
Det regnar mycket här i närheten av havet och det är viktigt att jorden är lucker och väldränerad,


Man har även ett litet hönshus som fungerar som ett sätt att väcka intresset hos de många stadsbarn som årligen kommer på besök.


Några skadeinsekter syntes inte till här uppe på taket utan det verkade mest vara fåglar som var ett problem.
I mitten av bilden syns några hungriga duvor som inte var imponerade av plastugglan man satt ut för att skrämmas.
På muren runt taket har man märkt ut varje odlingsrad med ett nummer.
En sån här stor odling kräver grundlig planering och med numrerade rader och en karta över odlingsytan kan man organisera verksamheten.


Till vänster utanför bild ligger flygplatsen JFK och ett pärlband av stora flyplan kommer hela tiden ner för landning.
Längst ner i bilden syns en bikupa på behörigt avstånd från besökarnas gångar.


Man komposterar själv så mycket man kan men det räcker inte till utan man måste köpa in komposterad jord utifrån.
En storstad som New York producerar varje dygn enorma mängder sopor som till största delen skeppas iväg på stora pråmar till andra delstater.
Man beräknar att ungefär en tredjedel av New Yorks sopmängd går att kompostera och det har nu startats projekt för att ta tillvara denna resurs.


Paprika som skördas både grön och röd.


Chilisorterna man odlar på takfarmen är inte bland de starkaste utan passar till det mesta i matlagningsväg.


Fler rader av låga högproducerande chiliplantor.
Här odlar man den milda japanska chilisorten Shishito som dock kan bjuda på en het överraskning.
Ungefär var 10:e frukt brukar bli ganska het så det är lite av rysk roulette att äta chilin.


Shishito är en Japansk chili vars utseende ibland påminner om Penispeppar.
På japanska är hela namnet "Shishitōgarashi" och kommer från "shishi" som betyder lejonhuvud och "tōgarashi" med betydelsen spetsen på chilin.
Chilin blir djupröd som mogen men används i japansk matlagning enbart i grön form.
Märkligt nog blir omkring var 10:e chilifrukt het medan övriga 9 är milda.
Shishito anses vara en delikatess och chilin friteras i olja eller grillas för att serveras till sushi och andra fiskrätter.
Den friterade chilin serveras ofta med havssalt och citronklyftor som tillbehör.


Färska grönsaker färdiga att distribueras till lokala mataffärer, grönsaksmarknader och restauranger.
En vanlig fråga är om all luftförorening i new York är skadlig för grönsaksproduktion.
Man kontrollerar kontinuerligt halterna av tungmetaller men har funnit att luften här uppe på taket är mycket ren eftersom de skadlig luftföroreningarna är tyngre än luft och stannar i gatunivå.
Nedfall i form av regn verkar inte heller påverka eftersom grönsaker har en kort livscykel.
Man håller hela tiden koll på jord, vatten och grönsaker för att vara säker på att alla värden är ok.
Odlingen är inte ekologiskt certifierad men sker helt efter hållbara ekologiska principer.


Mangold är en färgrann släkting till betan.
Det är de gröna bladen man skördar och tillreder ungefär som spenat.
Mangoldblad är fulla av vitaminer och antioxidanter.


Ett knippe med knubbiga chilifrukter håller på att mogna.


Anaheim är en stor och mild chilisort som är utmärkt att fylla med godsaker och grilla eller gratinera i ugnen.


En liten skog av kål


En bästsäljare bland grönsakerna är tomater men nu på hösten börjar plantorna ge upp.
Det går dock fortfarande att skörda enstaka tomater som mognar på de döende plantorna.


Utsikten över centrala New York är imponerande på dagtid och man kan föreställa sig hur vackert det är med alla lampor på kvällen.
I centrum av bilden syns de spetsiga siluetterna av skyskraporna Empire State Building och Chrysler Building.
Till höger i bilden sticker världens högsta bostadshus "432 Park Avenue" upp med en höjd på 426 meter.
432 Park Avenue´s 128 lägenheter ligger dock i en prisklass som knappast går att uppnå för oss med vanliga inkomster.


Hungarian Yellow Wax är en mild och god chilisort som passar till det mesta.


Anaheim producerar rejält stora och milda chilis.


Man odlar ca 9 månader om året och på senhösten planteras klöver för att binda kväve i jorden.
Klöverrötterna förhindrar även jorderrosion som bruka uppstå på blåsiga platser och exponerad jord.


Brooklyn Grange har även ett litet bord med "Merchandise" uppe på takfarmen.
Här kan man handla T-shirts, kepsar, tygväskor, honung, chilisås och en bok om takodling författad av en av grundarna, Anastasia Cole Plakias.
Man har inget färdigt koncept för takfarmerna utan har kontinuerligt lärt sig av framgångar och bakslag sedan man startade verksamheten 2010.
I boken kan man läsa om de erfarenheter, ideer och metoder man kan använda för att starta liknande verksamheter.


Företaget Brooklyn Grange startade sin takfarmsodling Long Island City Rooftop Farm år 2010 och gick med vinst redan första året.
Man sysselsätter idag 12 heltidsanställda och runt ett 30-tal säsongsanställda.
Även om verksamheten är kommersiell är man inblandad i en mängd ideella verksamheter som bl. a handlar om utbildning av ungdomar och miljöfrågor.