Luang Prabang - Laos
I det tidiga gryningsljuset vandrar buddistmunkarna barfota längs stadens gator för att samla allmosor i sina skålar.
I regel får de en bit klibbris, frukt, en kaka och liknande som morgonpigga kvinnor skänker när den långa raden av munkar går förbi.
En del marknadssäljare är på plats redan innan det blivit ljust.
Många har vandrat lång väg med sina få varor i ett par korgar och det gäller nu att snabbt sälja så att man kan återvända till sina små jordbruk längs bergssluttningarna.
Chilin läggs upp i högar och sorteras efter sort och kvalitet.
Priset sätts i regel per hekto
Varorna bjuds ofta ut på marken liggande på gamla rissäckar.
En kund kontrollerar hullet på några levande hönor innan ett eventuellt köp.
Vana marknadsbesökare jämför utbud och priser hos olika säljare innan de slår till med ett köp.
De färgstarka blommorna används tillsammans med bananblad som flätas ihop till vackra symboliska figurer som läggs framför Buddha-statyer i templet.
Grillspett med fiskar i sorterade storlekar säljs på trottoarkanten
Flodsnäckor/sniglar från Mekongfloden och ångkokta bambuskott
När dagsljuset börjar komma vandrar munkarna åter tillbaka till templet med skålarna för allmosor fyllda med ris och frukt.
Det är fortfarande tidigt på morgonen och för de unga munkarna återstår ännu många av dagens plikter.
Nu ska löv och grenar på tempelområdet sopas bort.
Den torkade chilin längst ner har inte mycket smak eller hetta utan används mest för att rödfärga såser.
Små runda plättar som gräddas med kokosmjölk och serveras på ett litet fat av bananblad.
Ett fantastiskt gott mellanmål för några kronor.
För den som är hungrig så här tidigt på morgonen finns det möjlighet att själv plocka ihop en färdiglagad måltid vid små buffébord längs marknadsgränden.
Små paprikor som fyllts med nudlar, ångkokt köttfärs och andra godsaker grillas ganska rejält innan de bjuds ut till hungriga marknadsbesökare.
Laos är en gammal fransk koloni och det franska inflytandet märks först och främst i städernas byggnadsstil och skyltar med text både på lao och franska.
En annan trevlig fransk kvarleva är att det säljs färska baquetter på marknaden.
Färdigblandad chilisås i plastpåsar är mest avsedd för traktens turister.
Ortsbefolkningen blandar själv sin sås hemmavid.
Plastpåsar med blod från slakteriet säljs som ingrediens till soppor och såser.
Ännu en produkt avsedd för stadens besökande turister.
Små torkade Bird´s Eye-chilis i en påse för 50.000 KIP vilket motsvarar ca 40 kronor.
Överlag ligger prisnivån i Laos högt över priserna i Thailand där en liknande chilipåse kan köpas för 5-6 kronor.
Det är inte många varor som varje säljare bjuder ut men de läggs upp för att kundernas köplust ska öka.
Chili och längst ner skinn från vattenbuffel .
På språket lao betyder "Kwai don" rosa buffel
Vattenbuffelskinnet kan ätas rostat eller läggas i blöt något dygn innan ångkokning.
I Thailand äter man i regel inte vattenbuffeln där den kallas "rosa elefant" men i Laos äter man buffelköttet som vanligt nötkött.
Frukt och rostade gräshoppor
Den lilla men mycket kryddstarka chilin av typ Prik Kee Noo "Råttlortschilis".
I regel är chilin dyrare ju mindre den är vilket bör motsvara merarbetet vid skörden.
Chilin säljs ofta i grönt skick eftersom skördad mogen frukt snabbt blir dålig i den tropiska värmen.
Marknadssäljarna sitter hela tiden och sorterar bort dåliga frukter så att deras varor ska se så fräscha ut som möjligt.
Bollar av ångkokt sjögräs från Mekongfloden.
Levande ålar och grodor
Buddister försöker få mer karma genom goda gärningar så att återfödseln till nästa liv blir så bra som möjligt.
Här kan man köpa små burar med gråsparvar där fågeln sedan som en god gärning släpps fri vid templet.
Gråsparvarna har i alla fall mat och slipper hamna i wookpannan som de andra djuren på marknaden.
Mor och dotter har vandrat in till marknaden i gryningen för att sälja vaxkakor med honung/larver från vilda bisamhällen i djungeln tilsammans med märkliga runda svampar som växer under marken.
Många av marknadssäljarna tillhör Hmong-folket som lever i små samhällen längs bergssluttningarna.
Hela chilikvistar med blad, blommor och gröna/röda chilifrukter
Det var en stor överraskning att hitta kantareller i ett tropiskt land som Laos.
Tydligen finns kantareller även i Thailand men där tycker man enligt uppgift att de luktar illa.
På språket lao betyder kantarellens namn "orange svamp" medan man på thailändska säger "oljig krabba".
Ett halvt kilo köptes för ca 40 kronor så nu kan man njuta av smörstekta kantareller några dagar framåt!
Kryddstark sallad med vitkål, örter, ångkokt köttfärs och en rejäl dos chili
Konstiga gurkliknande grönsaker, bananblommor, äggplanta, ingefära och de andra vardagliga asiatiska kryddorna
Varje marknadssäljares samling av varor bildar små färgranna konstverk.
Chili och gurka
Jättesniglar som lever i vattnet på risfälten kan ställa till med stor skada.
Både i Thailand och Laos kokar man dessa för att äta och de stora tomma skalen kan ofta hittas slängda bakom folks hus.
Längst ner på bilden ligger högar med rostade skalbaggar som kan ätas som snacks.
Ibland sorteras frukt och chili upp i färdiga portionshögar men för det mesta handlar man per hekto med hjälp av en primitiv våg.
Ris i olika sortering och kvalitet.
Längst ner i bild står en säck med det svarta och dyra "vildriset"
Riset är i dessa trakter ofta helt naturellt "klibbris" som får ligga i blöt under natten för att sedan ångkokas i gryningen.
Den höga stärkelsehalten gör att riset klibbar ihop och man måste använda milt våld för att bryta loss bitar.
Klibbriset formas till små bollar och äts med händerna efter att ha doppats i olika maträtter.
Vaxkakor från vilda bisamhällen i djungeln.
Förutom honungen äter man de unga bilarverna helt naturella medan de nästan färdigutvecklade bina friteras i olja.
Fisk från Mekong.
Korvarna i dessa trakter smakar mest socker vilket troligen används i konserverande syfte.
Lite chili och eventuell rökning hade gjort susen men nu är det en menlös smakupplevelse.
Chilipulver och lokala kryddblandningar doftade gott i detta hörn av marknaden.
När man inte har så många saker att sälja får man sprida ut produkterna så att hela ytan utnyttjas
Sockrade korvar av griskött och svålar
Även om svenska matvarubutiker har ett brett sortiment av grönsaker och frukt så hittar man här saker som man inte sett förut.
Kycklingar och ankor i slaktarnas hörna av marknaden
En hög med chilis som både är stark i färgen och i smaken.
Den här chilitypen är utmärkt att torka eller att frysa in hel.
Svampar från skogarna/djungeln runt Luang Prabang.
Varje år blir asiater hemma i Sverige och övriga norden förgiftade av flugsvamp och annan giftsvamp.
Tydligen finns det delikata ätliga svampar här i asien med samma utseende som våra dödligt giftiga nordiska svampar.
Detta är något som myndigheterna i Laos försöker förhindra genom utbildning och hårda straff.
Så kallad "Bush Meat", djur som jagats i djungeln för att sedan säljas som mat på marknaden.
I många fall är de dödade djuren utrotningshotade men människor som ätit dessa djur sedan urminnes tider har svårt att bryta sina vanor.
Här är det några mycket färggranna och vackra djungelfåglar som fått sätta livet till för att säljas på marknaden.
Senare på dagen har de morgonpigga marknadssäljarna försvunnit hem och ersatts med stånd som säljer färdiglagad mat.
Här ett grillat grishuvud med fötter
Ångkokta tupphuvuden
Framåt kvällen är gränden fylld med fantastiska matbuffeér där en stor tallrik mat kostar ca 8 svenska kronor.
Här äter lågbudgetresenärer och backpackers sina kvällsmåltider som sköljs ner med det mycket goda lokala ölmärket "Beer Lao".
Runt kl. 22 på kvällen stänger man och packar ihop och om bara 6 timmar är det åter gryning och dags för nästa dags Morning Market.
Kommentarer