STÄNGT FÖR SOMMAREN!
VI ÖPPNAR IGEN FRAMÅT HÖSTEN

CARDI Trinidad


Hösten 2015 blev jag inbjuden att besöka CARDI (Caribbean Agricultural Research and Development Institute) på den lilla västindiska ön Trinidad.


Det flesta "Trinidad"-chilis som vi har på marknaden i övriga världen är inte äkta utan egna varianter som korstats fram av hobbyodlare.
En del av CARDI:s arbete på Trinidad &Tobago går ut på att förädla de "landraces" som odlats i generationer och få fram sortäkta och stabila sorter av hög kvalitet och med god smak.
Chilis från topp till botten:
Trinidad Scorpion
7 Pot x Trinidad Sorpion (korsning)
Trinidad Pimento (Trinidad Seasoning Pepper)
Trinidad Birds Eye Pepper
Trinidad Moruga Red
Trinidad Moruga Yellow


CARDI:s kontor på Trinidad & Tobago är beläget på universitetsområdet till University Of The West Indies i St Augustine på Trinidad.
Totalt har Cardi kontor och personal i 12 olika Karibiska länder.


Herman Adams (CARDI) och Torbjörn Högberg (Jalapeno.nu)

En av resans höjpunkter var att få förmånen att träffa och lära känna Herman Adams som är genetiker och växtförädlare åt CARDI.
Han har bl.a varit inblandad i insamlandet och förädlandet av olika "landraces" i Karibien.
På bilden håller han en påse med sortäkta och förädlade fröer till Trinidad Scorpion där grundmaterialet samlades in på 5 olika platser på Trinidad 2005.


Trinidads största odling av Moruga Red.


Trinidad Moruga Red (vilket inte är detsamma som det vi kallar Trinidad Moruga Scorpion)
Detta är en chili som är något hetare än habanero och som har en fantastisk smak och arom.


Chili som ska exporteras till bl.a USA plockas oftast grön för att få lång hållbarhet i butikerna.


Kemisk bekämpning av bladlöss, trips, larver och andra skadedjur är tyvärr ett nödvändigt ont i tropiska klimat.


Lantarbetarna gömmer sig för den starka solen en stund och passar på att rengöra sin utrustning för skadedjursbekämpning.


För att få kontiniutet i chiliskördarna odlar man olika fält växelvis med nyplantering var 4:e månad.
Här har man precis planterat Trinidad Moruga Red bredvid ett fält med vuxna plantor.


På detta chilifält odlar man en korsning mellan Trinidad 7 Pot och Trinidad Scorpion.
När man ser hur frukterna ser ut är det lätt att förstå var det vi i andra länder kallar Trinidad Moruga Scorpion kommer ifrån.


Korsning mellan 7 Pot och Trinidad Scorpion.




Korsning mellan Trinidad 7 Pot och Trinidad Scorpion.


Korsning mellan Trinidad 7 Pot och Trinidad Scorpion där man tydligt kan ana var det vi kallar Trinidad Moruga Scorpion härstammar ifrån.


Mitt i fältet med korsade 7 Pot x Scorpions har det nästlat sig in en planta med Trinidad Pimento.
Pimento är en svag chilisort som har ett stort värde som allroundkrydda och smaksättare i matlagning.


Trinidad Pimento (Trinidad Seasoning Pepper).
En relativt svag chili som är fullpackad med smak och arom.



Det var regnperiod i Västindien under besöket och som tur var färdades vi med en 4-hjulsdriven bil.
Det korta men mycket intensiva regnskurarna förvandlade landsbygdsvägarna till kletig lera.


På detta fält pågår förädlingsarbete av Trinidad Moruga Yellow.


Frukterna ser ut att vara orange men sorten heter Moruga Yellow.


Moruga Red har tjocka väggar vilket man vill avla fram även på Moruga Yellow.
Den gula varianten har just nu tunna väggar vilket gör att hållbarheten i butiksledet förkortas.


En drygt 2,5 meter hög planta/träd med Birds Eye Pepper.


Här odlar man Trinidad Scorpions i stor skala.


Även på detta fält med Trinidad Scorpion odlar man plantorna omlott med 4 månaders planteringsintervall för att få kontinuerliga skördar.


Även på detta fält med Trinidad Scorpion odlar man plantorna omlott med 4 månaders planteringsintervall för att få kontinuerliga skördar.


Äkta Trinidad Scorpions har inte så stor likhet med Trinidad Scorpion (Butch T) som troligen är en korsning med 7 Pot eller liknande.


CARDI´s katalog över inhemska Landraces (sorter som odlats lokalt med traditionella lantbruksmetoder)


Herman Adams försöker förklara skillnaden mellan Capsicum chinense och Capsicum annum för mig under ett besök i hans hem.
Herman Adams gick tyvärr bort den 15 November 2022 i sitt hemland Guyana, jag är tacksam att jag fick möjligheten att träffa honom.


Trinidad & Tobagos flagga



To Top