Flamträd Föregående Flamträd

Spiral Aloe

39,00 kr
Ej i lager
SKU
Spiral Aloe

Aloe polyphylla

Spiralaloe (Aloe polyphylla) är en utrotningshotad aloe som bara växer naturligt högt upp i Malutibergen i Lesotho, Sydafrika.
Plantan återfinns  bara på bergsluttningar mot öst på 2000-2500 meters höjd, troligtvis för att få så tidiga soltimmar som möjligt under vinterperioden.
 
Spiralaloen är mycket eftertraktad av samlare och detta har tillsammans med hotet från bergsgetter gjort att växten nästan blivit utrotad i sin naturliga miljö.
I ett försök att skydda arten från utrotning är det förbjudet att handla med plantor och frö från Sydafrika utan speciella tillstånd och ursprungsintyg.
Växten kan bara fortplantas genom frö och ej genom skott och sticklingar.
Den lilla mängd frö som finns att få tag på är odlade och får endast säljas inom EU.
 
Det som gör Spiralaloen så speciell och eftertraktad är det otroligt vackra och exakta spiralmönstret som bladen bildar.
Spiralen bildas av 5 varv av blad med mellan 15-30 blad i varje cirkelvarv, plantan har ingen stam.
En märklig detalj är att spiralen kan vara roterad antingen medurs eller moturs, en överlevnadsstrategi för att bladen ska få maximalt solljus beroende på växtplatsen.
 
Spiralaloe blir fullvuxen efter 6 år och kan då blomma med mycket vackra blomstänger där blomman kan skifta mellan gul, laxrosa och blekröd förg.
Spiralaloe växer relativt snabbt om den trivs och med omkring 150 blad kan den bli 90 cm i omkrets med en höjd på 60 cm efter 5-6 år.
 
En stor spiralaloe tål snö och temperaturer mellan -12 °C till +32°C.
 
Att gro frö och sedan få denna planta att trivas i kruka kräver både tålamod och noggrannhet men ett lyckat slutresultat är väl värt alla ansträngningar.
En fullvuxen Spiralaloe torde inbringa en mindre förmögenhet om den fanns att köpa.

Utförliga planteringsanvisningar och råd kan laddas ner här

5 Frö

Mer information
Price 39,00 kr
Write Your Own Review
Write a ReviewSpiral Aloe
To Top