Rocotillo
Rocotillo - Capsicum chinense
Rocotillo är ett chilinamn som kan orsaka förvirring eftersom det finns både en baccatumvariant och en chinense.
Baccatum-Rocotillon kommer ursprungligen från Peru medan chinense-Rocotillon har ett okänt ursprung.
Det som är gemensamt för bägge sorterna är förutom namnet den låga hettan och den rika smaken.
Styrkan ligger bara kring 1000-2500 Scoville men chilin har ändå mycket aromrik smak som påminner om Scotch Bonett eller Habanero.
Rocotillo är idealisk när man inte vill skrämma övriga matgäster med hög hetta men ändå låta dom uppleva den fulla chilismaken.
Plantorna blir mellan 60-90 cm höga och ger stora skördar av de märkligt formade frukterna.
Chilin har en sfärisk hoptryckt form och blir 2-2,5 cm både på bredden och höjden.
Färgen skiftar från grönt till rött vid mognad.
Den goda smaken med låg styrka hetta gör Rocotillon till en allsidig chili som är idealisk i sallader, såser, som smörgåspålägg, i inläggningar mm.
Blötlägg frön i ljummet vatten något dygn innan sådd och så på 5 mm djup i såjord.
(För bästa möjliga groddresultat rekommenderas blötläggning i en lösning av kaliumnitrat)
Håll jorden fuktig men inte blöt.
Chilifrö gror bäst vid 25-30°C och behöver i regel 10-30 dagar till grodd.
Plantera om efterhand som plantan växer och rötterna utvecklas.
Trivs i soligt fönster, uterum, växthus, utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren.
Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning.
Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel.
Fleråring - Beskäres på hösten - Övervintras inomhus i ljust läge.
6 Frö
Hetta-0-1
Chili ART | Capsicum chinense |
---|---|
Chili HETTA | Mild |
Price | 28,00 kr |