Murupi Amarela
Capsicum chinense
Het
Murupi Amarela - (Murici) - Capsicum chinense
Murupi Amarela är en chili från djungeltrakterna i norra Brasilien som påminner mycket om chilisorten Aribibbi Gusano.
Amarela betyder "Gul" på portugisiska och chilins färg går också ibland från ljusgul till cremevit.
Chilisorten är mycket aromatisk och uppges ha en hetta runt 60.000-100.000 Scoville.
Lokalt används Murupi Amarela till fiskrätter men även som smaksättare till såser, buljong m.m.
Det tillverkas även ett primitivt tuggummi av rågummi som smaksatts av denna chili.
Frukterna blir 4-6 cm långa med en omkrets runt 1 cm och formen är skrynklig och oregelbunden.
Plantorna blir drygt 90 cm höga och de cremevita frukterna blir ofta ljusgula om de får hänga kvar länge på plantan.
Murupi Amarela passar bra till torkning för att mala till ett vitt, starkt och aromatiskt pulver.
Blötlägg frön i ljummet vatten något dygn innan sådd och så på 5 mm djup i såjord.
(För bästa möjliga groddresultat rekommenderas blötläggning i en lösning av kaliumnitrat)
Håll jorden fuktig men inte blöt.
Chilifrö gror bäst vid 25-30°C och behöver i regel 10-30 dagar till grodd.
Plantera om efterhand som plantan växer och rötterna utvecklas.
Trivs i soligt fönster, uterum, växthus, utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren.
Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning.
Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel.
Fleråring - Beskäres på hösten - Övervintras inomhus i ljust läge.
6 Frö
Hetta-4-5
Chili ART | Capsicum chinense |
---|---|
Chili HETTA | Het |
Price | 32,00 kr |