STÄNGT FÖR SOMMAREN!
VI ÖPPNAR IGEN FRAMÅT HÖSTEN
Trumpetranka Föregående Trumpetranka

Kaffir Lime - Makrood - Papeda - Citrus hystrix

Kaffir Lime är en citrusväxt som används flitigt som smaksättare i länder som Indien, Nepal, Laos, Indonesien, Filipinerna, Malaysia, Kambodja och Thailand.
I Thailand kallas frukten "Makrood" (มะกรูด) och det är främst de mycket väldoftande och aromatiska limebladen man använder i soppor, fiskrätter och heta curryrätter.
Limebladen från Kaffir Lime kan i Sverige ofta köpas i asiatiska butiker och priset på färska blad brukar med råge överstiga 1000 kr/kg.
Ett par blad räcker för att ge maträtter en underbar doft och smak och om man vill bevara bladen är det djupfrysning som gäller, torkning medför att de aromatiska oljorna avdunstar.


Kaffir Lime (Citrus hystrix) har blad med en säregen tudelad form. De oljerika bladen bli ofta mycket blanka.

De små buckliga limefrukterna innehåller inte lika mycket saft som vanlig lime men kan t.ex användas som ett effektivt naturschampoo genom att stryka en delad frukt genom håret.
I Thailand använder man skalet som smaksättare i currypasta och bakverk och smaken av Kaffir Lime är så speciell att det är svårt att ersätta den med något annat.
Den aromatiska oljan används inom skönhetsindustrin och för medicinska ändamål och både frukt och blad används i Asien för att fräscha upp tandkött och munhygien.
En pressad eller delad Kaffir Lime kan även användas som blekmedel eller fläckborttagare när man tvättar kläder.


Frukterna har en ojämn bucklig form och blir ca 4 cm i diameter. De används gröna men blir gula som helt mogna.

I Sydostasien växer Kaffir Lime som ett litet träd där det i regel blir 2-5 meter högt.
Växten är lätt att odla inomhus som ett litet träd i kruka bara man ser till att det finns gott om ljus.
Grenarna har en del vassa taggar som skydd mor bladätande djur men taggarna kan utan problem avlägsnas vid inomhusodling.
På fröodlade plantor tar det några år innan dessa bär frukt men under tiden har man god tillgång till de eftertraktade aromatiska limebladen.

Kaffir Lime är tacksam att forma och beskära till ett miniträd och när man skördar blad uppmuntrar man tillväxt av nya blad och grenar.
Som krukväxt kan man förvänta sig en planthöjd på mellan 80-150 cm beroende på odlingsförhållanden, krukstorlek och omvårdnad.
Kaffir Lime vill ha runt 8-12 timmar ljus/dygn så under vinterhalvåret är det lämpligt att ge plantan någon form av stödbelysning.
Jorden bör vara väldränerad och även om växten dricker mycket vatten får det inte bli för blött.
Regelbunden kväverik näring och mycket ljus ger en välmående planta med bra tillväxt året runt.
Plantan bör inte utsättas för långvariga temperaturer under 16 grader men under sommarhalvåret kan man med fördel flytta ut i ett uterum, soligt skyddat läge eller ett växthus.

Blötlägg frö i ljummet vatten några timmar för att mjuka upp skalet och plantera sedan på ca 5 mm djup i vanlig blomjord.
Håll jorden fuktig men inte blöt och ställ krukan på en varm skuggad plats (24-28 grader) med gladpack/plastpåse över krukan för att bevara fukten.
Grobarheten för fröer till Kaffir Lime brukar vara runt 60% så plantera flera fröer för att öka chansen till grodd.
I regel gror fröerna under goda förhållanden efter 2-3 veckor men det kan ibland ta upp mot 2 månader innan något händer.
Man kan även gro fröer i en plastpåse där fröerna vikts in i en bit fuktigt hushållspapper som läggs in i plastpåsen och får ligga på en varm plats.
När fröerna grott i plastpåsen flyttas de försiktigt över till en egen kruka med jord.
Plantera om ganska tidigt i en lite större kruka och plantera sedan om plantan igen alltersom den blir större.

6 Frö

Mer information
Price 31,00 kr
Write Your Own Review
Write a ReviewKaffir Lime
To Top