Jellybean
Jellybean (Capsicum chinense)
Jellybean är liten het chili från Peru som har stora likheter med chilisorterna Cumari och Charpita.
Chilin kallas ibland även "Yellow Fire".
Plantorna blir 60-80 cm höga och frukten någon cm lång med ca 6 mm i diameter.
Färgen går från ljusgrön till cremevit eller ljusgul vid mognad.
Smaken är söt och aromatisk med inslag av citrus och en hög hetta som slår till med en gång.
Jellybean är en högproduktiv chili och en planta kan ge ett par hundra frukter.
Blötlägg frön i ljummet vatten något dygn innan sådd och så på 5 mm djup i såjord.
(För bästa möjliga groddresultat rekommenderas blötläggning i en lösning av kaliumnitrat)
Håll jorden fuktig men inte blöt.
Chilifrö gror bäst vid 25-30°C och behöver i regel 10-30 dagar till grodd.
Plantera om efterhand som plantan växer och rötterna utvecklas.
Trivs i soligt fönster, uterum, växthus, utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren.
Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning.
Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel.
Fleråring - Beskäres på hösten - Övervintras inomhus i ljust läge.
6 Frö
Hetta-4-5
Chili ART | Capsicum chinense |
---|---|
Chili HETTA | Het |
Price | 28,00 kr |