Gojibär - Bocktörne
Gojibär
Lycium barbarum
Gojibär - Bocktörne - Lycium barbarum
Gojibäret växer ursprungligen i trakterna kring Himalaya och har använts i kinesisk läkekonst under flera tusen år.
Bäret innehåller stora mängder ämnen som antioxidanter, mineraler och vitaminer, och i Sverige säljs ofta gojibär torkade eller som juice i hälsokosthandeln
Smaken påminner om russin fast med en lite beskare smak.
Färska och torkade Gojibär.
Gojibäret är en buske som är vinterhärdig upp till växtzon 4 men som även går att övervintra i kruka på sval plats.
Plantorna blir 80-200 cm höga och bär stora mängder ovala bär som är mycket rika på vitaminer och antioxidanter.
Bären blir 10-20 mm långa och får som mogna orange til orangeröd färg.
Gojibären kan ätas förska eller torkas för att användas i matlagning som naturligt hälsokost.
Gojibärsbusken kan med fördel beskäras för att ge större skördar och bli mer hanterbar,
Plantera frö i kruka och täck med ett tunt lager jord.
Håll jorden fuktig och låt fröerna stå i rumstemperatur, fröerna gror normal efter ett par veckor vid 18-20C.
Småplantor har mycket känsliga rötter så fröerna sås med fördel i egna krukor redan från början för att slippa tidig omplantering.
Vid frostfri väderlek kan plantorna flyttas utomjus efter att de härdats mot solen.
Gojibär tål temperaturer ner mot -20 grader men det kan vara en fördel att ha plantorna i egna krukor så att man kan vinterförvara i svalt utrymme.
Gojibärsbusken är tuff och tålig men vill gärna ha mycket ljus, under gynnsamma förhållanden kan man från andra året få upp mot ett kilo bär per buske.
ca 20+ fröer
Price | 24,00 kr |
---|