Fish Pepper
Fish Pepper (Panaché) - Capsicum annuum
Fish Pepper är en gammal kulturväxt som kommer från Maryland i USA.
Chilisorten kom till i början av 1800-talet genom en mutation från en Fresno-chili.
Fröerna togs tillvara och chilin blev mycket populär bland USA:s svarta slavar som använde den i kryddstarka fisk och skaldjursrätter.
Plantorna är variegerade där varje blad har ett unikt mönster med vita och gröna färger.
Chilin genomgår en förvandling med många färgvariationer under sin väg mot mognad då den blir djupröd.
Fish Pepper blir ca 10 cm långa med en knubbig form, smaken är saftig och aromatisk med en behaglig hetta.
Fish Pepper kan ätas under alla sina mognadsstadier.
På osttkusten i USA är den vita omogna chilin populär att använda i gräddsåser för att ge het smak utan att färga såsen.
Blötlägg frön i ljummet vatten något dygn innan sådd och så på 5 mm djup i såjord.
(För bästa möjliga groddresultat rekommenderas blötläggning i en lösning av kaliumnitrat)
Håll jorden fuktig men inte blöt.
Chilifrö gror bäst vid 25-30°C och behöver i regel 10-30 dagar till grodd.
Plantera om efterhand som plantan växer och rötterna utvecklas.
Trivs i soligt fönster, uterum, växthus, utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren.
Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning.
Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel.
Fleråring - Beskäres på hösten - Övervintras inomhus i ljust läge
6 Frö
Hetta-2-3
Chili ART | Capsicum annuum |
---|---|
Chili HETTA | Medelhet |
Price | 28,00 kr |