Byadagi
Byadagi - Capsicum annuum
Byadagi är liten stad i delstaten Karnataka beläget i mellersta Indien där denna chili odlas i stor skala.
Huvuddelen av produktionen mals till pulver för att användas användas i den Indiska kryddmixen "Massala".
Man utvinner även olja och förgpigment ur chilin som sedan används i tillverkning av läppstift och nagellack.
Plantorna blir 60-80 cm höga och ger goda skördar av smala avlånga frukt som blir runt 10-12 cm i längd.
Chilins färg går från grön till röd vid mognad.
Smaken är aromatisk och kryddig med en hetta kring 10.000 Scoville.
Byadagi passar bra till torkning till flakes eller pulver.
Blötlägg frön i ljummet vatten något dygn innan sådd och så på 5 mm djup i såjord.
(För bästa möjliga groddresultat rekommenderas blötläggning i en lösning av kaliumnitrat)
Håll jorden fuktig men inte blöt.
Behöver ha varm jord, 25-30°C och 10-40 dagar för att gro.
Dålig grobarhet beror ofta på för låg groddningstemperatur.
Plantera om efterhand som plantan växer och rötterna utvecklas
Trivs i soligt fönster, uterum, växthus, utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren.
Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning.
Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel.
Fleråring - Beskäres på hösten - Övervintras inomhus i ljust läge
6 Frö
Hetta-2-3
Chili ART | Capsicum annuum |
---|---|
Chili HETTA | Medelhet |
Price | 24,00 kr |