Borg 9 Chocolate
Capsicum chinense
Superhet
Borg 9 Chocolate - Capsicum chinense
Borg 9 Chocolate är en extremt het chili som skapats av John Harper i England.
Först korsade han en Moruga Scorpion med en 7 Pot Yellow och fick fram en chili som döptes till 7 Pot Bubblegum.
I nästa steg korsades 7 Pot Bubblegum med Naglah (Naglah är i sig en korsning mellan Bhut Jolokia och 7 Pot Douglah).
Slutresultatet döptes till Borg 9 ( detta är chocolate-varianten av den röda Borg 9)
Med en så lång stamtavla och massor av olika sorters gener lär det ta många generationer innan sorten är helt 100% stabil.
Redan idag är Borg 9 relativt sortäkta men man bör vara medveten om att framtida variationer i färg och form kan förekomma.
Plantorna blir runt 120 cm höga och producerar kraftiga bruna 7 Pot-liknande frukter med knottrig yta som ibland utvecklar en gadd/spets längst ner.
Fruktens färg går från grönt till chokladbrunt vid full mognad.
Smak och arom har tydliga inslag av Bhut Jolokia med markerad sötma och antydan av rökighet.
Styrkan är inte officiellt uppmätt men hettan uppskattas av många chiliheads ligga bland de högsta i världen.
Blötlägg frön i ljummet vatten något dygn innan sådd och så på 5 mm djup i såjord.
(För bästa möjliga groddresultat rekommenderas blötläggning i en lösning av kaliumnitrat)
Håll jorden fuktig men inte blöt.
Chilifrö gror bäst vid 25-30°C och behöver i regel 10-30 dagar till grodd.
Plantera om efterhand som plantan växer och rötterna utvecklas.
Trivs i soligt fönster, uterum, växthus, utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren.
Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning.
Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel.
Fleråring - Beskäres på hösten - Övervintras inomhus i ljust läge
6 Frö
Hetta-9-10
Chili ART | Capsicum chinense |
---|---|
Chili HETTA | Superhet |
Price | 32,00 kr |