Bhut Orange Copenhagen
Capsicum chinense
Superhet
Bhut Orange Copenhagen - Capsicum chinense
Den danske chiliodlaren Søren Friis Larsen fick 1999 frukter med orange färg på en Bhut Jolokia-planta.
Den nya varianten döptes till Bhut Orange Copenhagen (BOC) och med hjälp av 65 hobbyodlare som rekryterades via Facebook blev den nya sorten vidareodlad och förädlad till sortäkthet under 4 år.
Plantorna blir runt 120 cm höga och ger stor skörd av avlånga, knubbiga och skrynkliga frukter.
Chilins färg går från ljusgrön till orange vid mognad.
Smaken är kryddig och fruktig med citrusinslag i aromen, hettan ligger upp mot 1.000.000 Scoville.
Denna chili lämpar sig bra till heta såser, pulver och chilisalt.
Blötlägg frön i ljummet vatten något dygn innan sådd och så på 5 mm djup i såjord.
(För bästa möjliga groddresultat rekommenderas blötläggning i en lösning av kaliumnitrat)
Håll jorden fuktig men inte blöt.
Behöver ha varm jord, 25-30°C och 10-40 dagar för att gro.
Dålig grobarhet beror ofta på för låg groddningstemperatur.
Plantera om efterhand som plantan växer och rötterna utvecklas.
Trivs i soligt fönster, uterum, växthus, utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren.
Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning.
Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel.
Fleråring - Beskäres på hösten - Övervintras inomhus i ljust läge.
6 Frö
Hetta-9-10
Chili ART | Capsicum chinense |
---|---|
Chili HETTA | Superhet |
Price | 32,00 kr |