Aji Charapita
Capsicum chinense
Het
Aji Charapita - PI 260498 - Capsicum chinense
Aji Charapita växer vilt i djunglerna i nordöstra Peru och västra delen av Amazonas i Brasilien.
Chilin går ibland också under namnet "Charapilla" and "Yellow Fire", andra namn är "Cumani", "Tettinas de Monk" och "Yellow Jellybean".
Plantorna är buskiga och blir omkring en meter höga.
Aji Charapita är en oerhört produktiv chilisort och det är inte ovanligt med tusentals frukter på en och samma planta.
De uppåtväxande frukterna är runda och blir bara omkring 10 mm i diameter.
Chilins färg går från ljusgrönt till gult vid mognad och har en fruktig frisk smak med en intensiv hetta på 50.000-100.000 Scoville
Chilin lämpar sig väl för torkning, inläggning/pickling eller infrysning.
Plantorna är en utmärkt grund för att skapa en nätt liten Bonchi/chilibonsai
Blötlägg frön i ljummet vatten något dygn innan sådd och så på 5 mm djup i såjord.
(För bästa möjliga groddresultat rekommenderas blötläggning i en lösning av kaliumnitrat)
Håll jorden fuktig men inte blöt.
Chilifrö gror bäst vid 25-30°C och behöver i regel 10-30 dagar till grodd.
Plantera om efterhand som plantan växer och rötterna utvecklas.
Trivs i soligt fönster, uterum, växthus, utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren.
Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning.
Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel.
Fleråring - Beskäres på hösten - Övervintras inomhus i ljust läge.
6 Frö
Hetta-4-5
Chili ART | Capsicum chinense |
---|---|
Chili HETTA | Het |
Price | 28,00 kr |