Product added to cart
Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. För att följa det nya direktivet om e-integritet, behöver vi be om ditt medgivande att sätta cookies. Läs mer.
Capsicum annuum
Medelhet
Cabai Kopay - Capsicum annuum
Cabai Kopay är en ovanlig och unik chili som utvecklats av lantbrukaren Syahrul Yondri på ön Sumatra i Indonesien.
Efter att ha fått sina chiliskördar förstörda av virus och bladlöss år 2005 beslöt han sig för försöka att utveckla en chilisort som var resistent.
Under sitt arbete med att selektera plantor med lämpliga egenskaper började han även att enbart ta fröer från långa frukter.
Syahrul Yondri som utvecklat Cabai Kopay på den Indonesiska ön Sumatra.
För varje chiligeneration blev frukterna längre.
Syahrul Yondri började nu även välja plantor med hög stam så att de långa frukterna inte skulle hänga ner på marken.
Med långa frukter är det viktigt med en hög stam.
Syahrul Yondris döpte sin chili till Cabai Kopay.
Chilin har nu har blivit erkänd som en en ny sort med växtsortskydd av Department of Agriculture i Indonesien.
Syahrul Yondris får sin nya chilisort registrerad hos Department of Agriculture.
Plantorna blir 120-150 cm höga och de långa chilifrukterna kan bli ända upp mot 35 cm långa.
I sin naturliga miljö på Sumatra har man fått skördar på 1-1,5 kilo frukt per planta.
Chilins färg går från grönt till djuprött vid mognad med smak och hetta som påminner om cayenne.
Cabai Kopay´s långa frukter torkar lätt och om man vill skörda färsk chili får dom inte hänga kvar för länge på plantan.
Dessa goda och aromatiska chilifrukter är lämpliga att torka som man gör med "ristas" i Mexico, i stora dekorativa knippen som man sedan kan hänga upp i köket.
När man sedan vill krydda maten bryter man bara av en bit chili och smular ner i maten eller mal till pulver.
6 Frö
Chili ART | Capsicum annuum |
---|---|
Chili HETTA | Medelhet |
Price | 32,00 kr |