STÄNGT FÖR SOMMAREN!
VI ÖPPNAR IGEN FRAMÅT HÖSTEN
Aciburun Föregående Aciburun

Akabare Khursani - NEPAL

28,00 kr
I lager
SKU
Akabare Khursani

Capsicum annuum
Het

Akabare Khursani अकबरे खुर्सानी - Dalle Khursani दल्ले खुर्सानी - Capsicum annuum

Akabare Khursani är en rejält het men relativt okänd liten chili från Nepal.
Namnet betyder på Nepali "Kungen av chilis" och ett annat använt namn är Dalle Khursani दल्ले खुर्सानी med betydelsen "rund chili"
Chilisorten kommer ursprungligen från distriktet Ilam i västra Nepal där den odlas och äts av bergsfolken Rai och Limbu.
Akabare Khursani kan även hittas i den indiska delstaten Sikkim som gränsar mot Nepal samt i landet Bhutan.


Akabare Khursani odlas ofta i avlägset belägna bergsbyar.

I Nepal påstås Akabare Khursani skrytsamt vara en av världens starkaste chilis.
Hettan ligger nog mer riktigt beskrivet i spannet 100.000-200.000 SHU och är intensiv men relativt snabbt övergående.
Chilisorten beskrivs i många källor tillhörande släktet Capsicum chinense men detta är osäkert eftersom chinensechili är sällsynt i Asien.
Akabare Khursani kan mycket väl uppkommit genom korsningar mellan lokala chilisorter och något som förts dit utifrån via handelsleder.


Gatuförsäljning av färsk Akabare Khursani i Nepals huvudstad Katmandu.

De små heta frukterna är aromatiska och söta som mogna och äts oftast som de är under säsongen, både som grön och röd.
Under vintern äts de inlagda i en saltlösning, vinäger eller olja (ungefär som oliver) och är ett sätt att hålla värmen i kylig väderlek.
Soltorkad Akabare Khursani används även till pulver, flakes och chilipasta.
Plantorna kan bli upp mot 1,5 meter höga under rätt förhållanden och ger enorma mängder med runda/koniska frukter.
Färgen går från grön till djupröd vid mognad på de 15-25 mm stora frukterna.
Chilins väggar är saftiga och relativt tjocka och kraftiga men innandömet kan behöva rensas på frö innan användning.


Akabare Khursani är en saftig chili med hög hetta och fruktig smak.

Blötlägg frön i ljummet vatten något dygn innan sådd och så på 5 mm djup i såjord.
(För bästa möjliga groddresultat rekommenderas blötläggning i en lösning av kaliumnitrat)
Håll jorden fuktig men inte blöt.
Chilifrö gror bäst vid 25-30°C och behöver i regel 10-30 dagar till grodd.
Plantera om efterhand som plantan växer och rötterna utvecklas.

Trivs i soligt fönster, uterum, växthus, utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren.
Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning.
Hjälp blommorna med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel.
Fleråring - Beskäres på hösten - Övervintras inomhus i ljust läge

6 Frö 

Hetta-4-5

 Ett Nepalesiskt recept på inläggning med citron och salt

Mer information
Chili ART Capsicum annuum
Chili HETTA Het
Price 28,00 kr
Write Your Own Review
Write a ReviewAkabare Khursani - NEPAL
To Top